tiistai 22. lokakuuta 2013

Mä kualen!

No okei, vähän saatoin liioitella. Pieni kuolemanpelko kuitenkin jäytää takaraivossa, ja mikäs sen paremmin motivoisikaan elämänmuutokseen. Kävin nimittäin terkkarilla kuuntelemassa tuomion perjantaisista verikokeista. Verensokeri oli just ja just normaalin rajoissa eli 5,9 kun normaalin raja on 4-6. Kolesterolit sen sijaan oli pilvissä. Kokonaiskolesteroli saisi olla 5 ja miulla se oli 8,5. Huonon kolesterolin osuus 3,4, kun sen pitäisi olla alle kolme. Muut kolesterolihommat olikin sitte ihan ok. Sydän- ja verisuonitaudit, täältä tullaan, hitaasti mutta varmasti! Sain terkkarilta neuvoja ruokavalion suhteen, "saarnan" metabolisesta oireyhtymästä ja yhteystiedot ravitsemusterapeutille. Terkkarin kanssa päädyttiin siihen lopputulokseen, että kovat rasvat minimiin ja pehmeitä rasvoja enemmän.

Terkkarilta lähdin motivoituneena ja hirvee nivaska papereita mukana kaupan kautta kotiin. Sain terkkarilta sellasen kortin, josta voipi katsoa, miten paljon tietyissä tuotteissa saa olla suolaa, sokeria ja rasvaa korkeintaan. Kaupassa sitten pyörin se läpyskä kädessä ja yritin saada selvää ruisleipien suolamääristä. Loppujen lopuksi päädyin REALiin :D Kaupassa tein (kerrankin) pelkästään terveellisiä valintoja. Ostin REALin lisäksi Flora-margariinia (hyvästi, Oivariini), kaurahiutaleita, rasvatonta maitoa sekä raejuustoa, rasvatonta ja maustamatonta rahkaa, satsumoita, kurkkua, paprikaa, porkkanoita ja lehtisalaattia. Pitkään oon miettinyt, että kasvisten ja juuresten syömistä pitäis lisätä oikeesti paljon, kun syön yleensä vaan tyyliin kurkkua pätkän päivässä. Nyt nuo verikoetulokset sitten antoi kunnollisen sysäyksen siihenkin.

Silleen miulla on kyllä hyvä tilanne, ettei mitään hirveen isoja muutoksia tarvii tehdä. Mie kun oon aikaisemmin syönyt melkein kaikki maitotuotteet rasvattomina, en pahemmin käytä juustoja enkä leikkeleitä, enkä ole prosessoitujen lihajalosteiden suurkuluttaja. Yksi paheistani on kuitenkin maustamaton jogurtti, jonka syön rasvaisena versiona. Nyt vaihdan senkin rasvattomaan, vaikka eihän se niin hyvää ole. Marjoja ja hedelmiä mie syön päivittäin, mutta juuri niiden vihannesten ja juuresten suhteen on parannettavaa paljon. Muutenkin pitää kyllä ruokavaliota muuttaa niin, että suurin osa syödystä ruuasta olisi hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja juureksia ja esimerkiksi maitotuotteiden osuus pienempi. Niitä mie nimittäin syön vissiin liian paljon.

Tässä on miun päivällinen: kinkkukiusausta, kaks porkkanaa, yks pieni paprika, kurkkua, leipää (REAL, päällä Floraa, salaattia, broilerileikkelettä ja kurkkua) ja lasi rasvatonta maitoa. Nuo lautaset on siis leipälautasia, mutta taidan edelleen syödä liian suuria määriä.

Terkkarikäynnin jälkeen on tullut aika paljon mietittyä sitä, miks nuo arvot on nousseet. Omasta mielestäni oon kuitenkin melko terveellisesti elänyt ja liikkunutkin enemmän. Pari vuotta sitten kolesteroliarvot oli myös koholla, mutta ei läheskään noin paljon. Enkä mie sillon varmaan näin terveellisesti elänyt...kai...jos muistan oikein. Vaikka enhän mie vieläkään erityisen terveellisesti elä. Oonhan mie kyllä viimeaikoina ja kesän aikanakin puputtanut jäätelöä, hampurilaisaterioita, sipsejä, poppareita, suklaata, karkkia jne. En tiedä vaikuttavatko ne sitten noihin arvoihin. Ihmisen elimistö on mystinen laitos. Toisaalta olen hyvinkin saattanut elää terveellisemmin silloin pari vuotta sitten. Pikkusiskon kanssa yhteen muuttaminen kuitenkin huononsi miun ruokavaliota aika paljonkin. Kyllä miulla paino ainakin on isompi kuin silloin.

En oo muuten sitä voimakoulua tehnyt kahteen viikkoon, hups. Ensin oli kiire, sitten laiskotti ja sitten laiskotti vähän lisää. Tosin viime viikolla käytiin vaelluksella, ja olin pari päivää sen jälkeen ihan kuollu. Eilen jätin myös voimakoulun väliin, kun laiskotti entisestään. Tänään mie sen kuitenkin vihdoin teen! Haluan pitää itestäni huolta, ja siihen tarvitaan myös sitä liikuntaa ja lihaskuntotreeniä. Nyt mie lupaan itelleni ja miun blogin lukijoille, että mie teen sitä hiton voimakoulua sen kaks kertaa viikossa, vaikka kuinka laiskottais! Oon liian nuori olemaan terveysongelmainen, eikä se terveys parane sillä, että mie istun koneella kaiket päivät.

Ps. Yritän pysyä erossa myös herkuista!

3 kommenttia:

  1. Ihana postaus! :D Toivottavasti miekin saan jonkun viirauksen, jolla oikeasti alan tehdä fiksumpia valintoja. Itsehän juuri vaihdoin kevytmargariinin oivariiniin, koska se maistui ihan muovilta ja epäilemättä olikin aika lähellä sitä. (Ei ollut floraa, vaan halpiskamaa.) Mut hauskaa, että sie oot saanut konkreettisia vinkkejä siihen, miten kantsii syödä! Oon iteki miettiny, et haluaisin käydä terveystarkastuksessa, mutten uskalla, koska pelkään olevani sairas. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos <3 Miehän panikoin kanssa tuota terveystarkastusta, tai siis lähinnä niitä verikokeita jo siitä edellisestä terkkarikäynnistä asti. Sitten just ku aloin ajatella, et tuskin niissä mitään vikaa on, kun oon eläny suht terveellisesti, nii sitte tuliki tuomio :D

      Mie meinasin ostaa jotain Pirkan margariinia, mutta jätin ostamatta, ku aattelin et se on kuitenki hirveetä sontaa. Ku ostin joskus tätäkin köyhempänä Rainbowin margariinia, ja se oli karmeeta. Ihan hukassa olin noitten rasvojenkin kanssa siellä kaupassa :D Ku terkkari sano, että pitää olla vähintään 60% rasvaa, ja sit mie siellä kaupassa rupesin ihmettelemään, että mitä rasvaa se tarkottaa. Eläinrasvaa vai kasvirasvaa? Ei voi mittään ku oon blonti. Päädyin sitte tuttuun ja turvalliseen Floraan.

      Poista
    2. Mie käytän joskus myös vihreää pestoa leivällä! Törkeän hyvää, mutta erittäin kaloripitoista. Siinä on kuitenkin hyviä rasvoja! Eiks se niin mene, että kasvirasvat on hyviksii ja eläinrasvat pahiksii? Eli flora on hyvä valinta. Mie oon kuitenki tullu tosi epäluuloiseks näiden virallisten ravintosuosituksien suhteen, et en ihan heti oo vaihtamassa oivariinia (joka on voin ja rypsiöljyn seos) takas muoviin. Mutta kantsii tosiaan lukea tarkkaan noi tuoteselosteet, kai siinä florapaketissa lukee, että onks se kasvirasvaa vai jotain tunnistamattomia sanoja. :D Ei tee mieli syödä valmiiksi marinoitua lihaa (tai ylipäätänsä lihaa) eikä varsinkaan mitään eineksiä. Mut mie oon vähän höllänny otetta. Syön mitä mieli tekee sen kummemmin potematta huonoa omaatuntoa esim. kalkkunaleikkeleestä (vaihdoin sen lihapitoisuudeltaan 65 prossasesta 90 prossaseen). Mutta muuta lihaa ei kyllä oikein tuu syötyä nykyisin, kotona ainakaan.

      Poista